Substances environnementales
Le Centre McLaughlin évalue les risques qu’a sur la santé l’exposition à certaine
substances environnementales par le biais de recherches sur le cuivre,
l’aluminium, l’oxyde d’aluminium et l’hydroxyde
d’aluminium sur la santé humaine. L’importance commerciale
du cuivre et les défis que pose la détermination de la
relation dose-effets et donc d’une stratégie appropriée
de protection de la santé dans ce domaine, ont incité le
Centre McLaughlin à entreprendre, en collaboration avec l'Association
internationale du cuivre, une étude détaillée sur
ces enjeux.Les effets de l’aluminium sur la santé humaine
ont fait l’objet de plusieurs débats au sein de la communauté scientifique. Le
Centre McLaughlin a réuni un groupe d’experts afin d’évaluer,
de concert avec l’EPA aux États-Unis et l’Institut
international de l’aluminium, les risques que pose l’aluminium
pour la santé humaine.
The McLaughlin Center for Population Health Risk Assessment at the University of Ottawa participated in a working group in 2002 to review the literature on copper excess and deficiency. In order to conduct more complex modeling exercise with studies on copper, information had to be organized into a database for application of emerging analytical approaches in exposure-response assessment. Exposure-response data extracted from relevant studies on copper excess and deficiency has been assigned to severity scores. The copper database was originally created in 2002 and was updated in 2008. The following document presents detailed information extracted from each study in the copper database. It also provides information on the assumptions and conversion factors used to convert the data extracted from each study to a common exposure metric.
Copper Exposure-Response Database
Further information on the database can be found in the following publication:
Krewski D, Chambers A, Stern BR, et al. Development of a copper database for exposure-response analysis. Journal of Toxicology and Environmental Health, Part A, 2010:73;208-216.
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